Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 A boksz kitrágyázása, almozás

 

almozas1.png

 

 

 

Az istállóban minden reggel első a kitrágyázás. A trágyás szalmát és a trágyát vasvillával válaszd el az éjszakai alom tisztább részeitől. Ezután a tisztább szalmát halmozd fel a boksz hátsó részében, hogy újra felhasználható legyen.

 

 
 
 

almozas2.png


 

A trágyás szalmát és a trágyát tedd a talicskába, és told ki a trágyadombra. Jó időben az éjszakai alom nagy részét száradni és szellőzni hagyhatod. Ettől felfrissül, újra rugalmassá válik és tovább használható.

 

 


 

almozas3.png

 

 

Amikor a trágyás szalmát eltávolítottad, és a tisztábbat félretetted, a padozatot tisztára kell söpörnöd. Hagyd így, amíg felszárad és kissé levegőzik. Ezután a tiszta szalmát terítsd le, hogy a nap folyamán puha talajborító réteget adjon.

 


almozas4.png

 

 

Az elhasznált szalmát és a trágyát dobd a trágyadombra, ügyelve arra, hogy felülre kerüljön. Minden pakolás után lapáttal nyomd le a tetejét, hogy szoros és sűrű maradjon.

 

 

 

 

 

 

tragyazas1.png

 

Az alom elkészítéséhez kell némi gyakorlat. Először vasvillával lazítsd fel az alomból megmaradt tiszta szalmát, és jól rázd fel, mielőtt alapozásként szétszórnád a padlóra.

 
 

 
tragyazas2.png

 

Ezután vegyél fel friss szalmát a bálából, és jól rázd szét ezt is, hogy a szálak eltávolodjanak egymástól, és az alom rugalmas legyen. Borítsd be vele a padlót sűrűn, egyenletesen.
 

tragyazas3.png

 

 

A szalmát a boksz oldalainál magasabbra és sűrűbbre rakd össze, ezzel védve a lovat, ha lefekszik, és ez a falba rúgás erején is csökkenti.

 

 

Lódobogás ©
Saját gépelés
Forrás és képek: Lovas Kézikönyv (nem tüntet fel írót)