Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 A ló életének szakaszai
 

 

A kanca vemhessége általában 11 hónapig és néhány napig tart. A megszületést követő fél órán belül a csikó feláll, és megpróbál szopni. Ha már lábon van a csikó, még ha kissé bizonytalanul is, de követni tudja az anyját. A kancák 15 és 24 hónapos koruk között érik el az ivarérettséget, de tenyésztésbe állítani őket csak négyévesen tanácsos. A mének már gyakran 1 éves korukban ivarérettek, de háziasított körülmények között három-négy éves kornál előbb nem fedeztetnek velük. A teljes fejlettséget a lovak öt-hat éves korukra érik el és húsz-harminc évig vagy akár hosszabb ideig is élhetnek.

Az első 12 hónap
A fiatal csikónak a testéhez képest hosszú lába van, ami természetes körülmények között jó védelmet nyújt a ragadozók ellen. A csikók többnyire hathetes koruktól képesek enni.Két hónapos korukig elvesztik bolyhos csikószőrzetüket és háziasított körülmények között négy és fél-hat hónapos koruk között választják el őket az anyjuktól.

Az éves csikó
Az angol telivér - amelyet úgy tenyésztettek, hogy minél hamarabb váljék éretté - a születését követő január elsejével válik éves csikóvá. A nemtelivérek esetében az életkort általában május eljesétől számítják. 12 hónapos korában a csikónak még mindig hosszúak a lábai és kissé koordinálatlan a mozgása, de egyre teltebb formákat mutat és ez a folyamat az érettség elérésééig tart, amikoris a far legmagasabb pontja szinte egybeesik a mar magasságával. Ez ideig a far mindig észrevehetően magasabb, majd a lónak az eleje fogokzatosan "hozzánő" az idő előrehaladtával. A növekedés utolsó pontja a lábak csöves csontjain az 2pifízis, a "növekedési zóna". Amíg ezek nem záródnak, a lábak nem bírják ki a munkát - főleg nem teher alatt - anélkül, hogy ne sérülnének vagy maradandó alakváltozást szenvednének. A lábközépcsont végén, a csűdizület fölött az epifízis 9 és 12 hónapos kor között záródik, míg az orsócsonton, a lábtő fölött csak két-két és fél éves korban.

A középkorú ló
A középkorú lóra (5 és 10 éves kor között) jellemzőek a teljesen kitelt formák, valamint a mar és a könyök távolsága nagyjából megegyezik a könyök és a talaj távolságával. Természetesen ekkorra a belső szervek is teljesen kifejlődtek és kialakultak a normális arányok. A jó felépítésű lónál a nyak hossza körülbelül másfélszerese a tarkó és az alsó ajak távolságának. A feljettség ezen stádiumában a lónak az erőnlét szempontjából a csúcson kell lennie, feltéve, hogy a korai edzések lehetővé tették a megfelelő izomzat kialakulását.

Az öregkor
Az ízületek teltek lesznek, mivel romlik a keringés hatékonysága, és a végzett munka is nyomot hagy a lábakon. Az öreg lovak hajlított lábtövekkel állnak ("imádkoznak"). A szemek feletti tájék gyakran beesetté válik, és a hát mélyebben hajlott, mint normálisan. A fogak megkopnak a kor előrehaladtával, és a pontos kormeghatározás a fogazat alapján nehézzé válik. Az emésztőrendszer is veszít a hatékonyságából, úgyhogy egyre nehezebben lehet a lovat jó és egészséges kondítcióban tartani.


Saját gépelés
Forrás: Határozó kézikönyvek - LOVAK
©Lódobogás