Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

  A lovak törzsfejlődése

 

A lovak a páratlanujjú patások közé tartoznak. Minden lófélének egy ujjban végződnek a lábai, az ajkuk mozgékony, fogazatuk hasonló, ebből jött a következtetés, hogy közös ősük van a tapír- és orrszarvúfélékkel.

Amikor az első lószerű lény megjelent a Földön, az eocén kor elején jártunk, kb. 52 millió évvel ezelőtt. Kezdetben ez a lény az erdőkben lakott, és több ujj segítette abban, hogy a puha talajon zajtalanul járhasson. Alig volt nagyobb egy rókánál, magassága 25-40 cm volt. Pofája és nyaka rövid volt, gerince pedig hajlékony. Elsősorban levelekkel táplálkozott, de szívesen fogyasztott gyümölcsöket is. Erről a fogazata árulkodik. Táplálékát az aljzaton kereste meg. A lába kiválóan alkalmas volt futásra, a talpát pedig talppárna védte. Ezt az állatot nevezzük Eohippusnak.

A következő lény, az Orohippus 50 millió évvel ezelőtt jelent meg. Az Eohippushoz képest ez csak a fogazatában változott, megerősödtek a fogai, ez is mutatja, hogy keményebb növények fogyasztására tért át.

Az Epihippus 47 millió éve jelent meg, tovább fejlődött a fogazata az Orohippuséhoz képest.

A Mesohippus kialakulásában a füves sztyeppék elterjedése is szerepet játszott, ahová kivándoroltak az erdőből. Kialakult a menekülő-ösztöne, hisz egy sík területen nem tud elbújni, csak elmenekülni. Lábán már csak 3 ujj volt, ebből egyet használt járásra, de patája még nem volt.  Kb. 60 cm volt a magassága, 40 millió éve jelent meg, és 4-5 millió évvel később is is halt.

Körülbelül 36 millió évvel ezelőtt, nem sokkal a Mesohippus megjelenése után, kifejlődött a Miohippus. Ez a lény sokkal nagyobb volt, mint az elődei, a bokaízülete is megváltozott. 

A Kalobatippus újra erdőlakó lett, lábujjai megnyúltak, míg a Parahippus a sztyeppéken maradt. Ez az állat már póni méretű volt.

A Pilohippusról sokáig azt hitték, hogy a mai ló közvetlen őse, mert sok mindenben hasonlítanak, de a fogazata alapján később kiderült, hogy mégsem. Ez az állat 12 millió éve élt.

A Plesihippus már majdnem teljesen olyan volt, mint a mai lovak, súlyuk kb. 400 kilogramm lehetett.  2,5 millió éve élt. 

Végül az utolsó faj, az Equus a mai ló, amely kb. 3 millió éve jelent meg.  

Kép 

Saját fogalmazás
Felhasznált: Wikipédia
©Lódobogás