Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

  A lovas felszerelései

 

Amikor elkezdünk lovagolni, kezdetben elég egy nem túl lapos talpú cipő, aminek van egy kicsi sarka és egy kényelmes hosszúnadrág. Azonban ha folytatni akarjuk a lovaglást, érdemes beszerezni néhány dolgot, hogy biztonságosabban tudjuk megülni a lovat.

 

Az első és legfontosabb felszerelés a kobak, másnéven lovaglósapka. Ez védi eséskor a fejet, és így könnyeben elkerülhető az agyrázkódás is. Készülhet erős műanyagból, de mostanában elterjedtebbek a különféle kevert anyagokból készített kobakok, melyek jobban védnek, mint az egyszerű műanyag. A bevonata lehet plüss vagy műanyag, de a műanyag azért jobb, mert eséskor homokos pályán nem megy tele homokkal, hanem lepereg róla. Legtöbbször a színe fekete, de vannak világosabb színű kobakok is, melyek nyáron jönnek jól, mert nem szívják a meleget a színükkel.

A másik fontos dolog a csizma. Nem feltétlenül kell teljes csizmát venni, jó egy olyan is, mely csak bokáig ér, és később egy csizmaszárral avagy chapsszel bővíthető. Ezek a csizmák általában olcsóbbak is. A csizma készülhet bőrből vagy gumiból, de a legfontosabb szempont, hogy kényelmes legyen.

A lovaglónadrág annyiban tér el a normál nadrágoktól, hogy megfelelő méret esetén nem lötyög a lovason, így nem tud beleakadni semmibe. A térdnél dupla anyaggal van erősítve, így a nyeregtől sem szakad szét, úgyhogy strapabíróbb is. A bokánál egy tépőzár tarja össze a végét.
A felső öltözet mindegy, hogy milyen, a lényeg, hogy kényelmes legyen, és időjárásnak megfelelő anyagből készüljön. Ideális esetben a lovas minden nehézség nélkül tud benne mozogni.

Ezenkívül van még pár olyan dolog, ami nem feltétlenül szükséges, ilyen például a lovaszokni. Ez egy hosszú szárú zokni, amit a nadrágon kívül kell hordani.

Jól jöhet még a lovaglókesztyű, ami a mutató- és hüvelyk, és a gyűrűs- és kisujj között a lovaglónadrághoz hasonlóan meg van erősítve, hisz ezeken a helyeken megy át a szár. A kesztyű azért jön jól, mert néha a szár csúszhat, és kesztyűben rendesen meg tudjuk fogni, nem csúszik ki a kezünkből.

A pálca viszont a legtöbb lovardában alapfelszerelés. Enélkül a legtöbb feladatot csak haladó és profi lovasok tudják megoldani, de mindig jól jön. Mérete sokféle lehet, a félméterestől a másfél méteres díjlovagló pálcáig mindent lehet kapni. Viszont tudni kell, hogy nem arra való, h bántsd, megfélemlítsd vele a lovad, csupán arra, hogy jelzéseket adj neki. Kezdetben elég, ha csak ráteszed a farára vagy a vállára, ha erre nem reagál, akkor egy picit emeld el és tedd vissza, és ha még mindig nem követi az utasítást, nagyon picit csípj oda neki, de csak egyszer, és közben használd a már megtanult csizma- és szársegítségeket.

A haladó és profi lovasok gyakran használnak sarkantyút, ami a csizmasegítségek felerősítésére szolgál, de a kezdő és középhaladó lovasoknak ez általában nem szükséges.

 

 
 
Saját írás
©Lódobogás