Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

  A lovasiskola

 

Ha olyan szerencsés vagy, hogy elkezdhetsz lovagolni tanulni, mindenképpen meg kell gondolnod, hol kezded a dolgot. Az első félév nagyon fontos, hisz a további tudásod mind ezekre az alapokra épül majd.

 

Ha belépsz egy lovardába, az első benyomás mindig sokat számít. Mindenképpen rendnek kell lennie, már amennyire lehet, hisz ha rendetlenség van, az megnehezítheti a munkádat, akadályozhat téged.

 

Egy másik fontos dolog a lovakkal kapcsolatos: a megfelelő méretű és természetű lovat adják neked, ne legyél nehéz neki, de ő se legyen túl erős hozzád. Kezdéskor mindig az a szempont, hogy magadra tudj figyelni, így általában a lehető legnyugodtabb lovat kapod. Az a lényeg, hogy megtaláljátok az összhangot, hogy jól tudjatok együtt dolgozni. Ehez lehet, hogy több lovat ki kell próbálnod, de biztosan lesz egy, amelyik kényelmesebb a többinél, valami miatt jobban szeretsz rajta menni.

 

Az is fontos, hogy milyen az oktató. Ha valami miatt nem szeretsz nála lovagolni, esetleg folyton leszid téged, nem pedig segít rajtad, akkor vagy menj másik oktatóhoz, vagy keress másik helyet magadnak. Az senkinek nem jó, ha az edződ folyton csak ordít veled, és nem mutatja meg, hogyan kell rendesen csinálni.
A jó oktató óra alatt folyamatosan beszél, feladatokat ad, megmondja, mit hogy csinálj, és segít is neked, ha kell. Nem szid le, ha valamit nem tudsz, hanem elmagyarázza érthetőbben. A szaktudás már más kérdés, hisz fontos, hogy jól tanulj meg lovagolni, de szerintem ezt valamilyen szinten mindenki érzékeli, hogy aki foglalkozik vele, az jól csinálja-e, vagy sem.

 

Ezeken kívül a lovasiskolában a lovak elhelyezése is meghatározó tényező. A patájuk, ha nem cserélik folyamatosan az almot, könnyen begyulladhat, emiatt lesántulhatnak, így mindig fontos, hogy tiszta szalma vagy forgács legyen alattuk. A lovaknak legalább naponta 1-2 órát kell kint lenniük - pályán vagy karámban -, hogy meglegyen a szükséges mozgás. Az etetésnél nem szabad spórolniuk a szénával és a zabbal, annyit kell adni egy lónak, amennyi kell, értelemszerűen nagyobb lónak többet, egy póninak pedig kevesebbet.

 

Remélem, tudtam segíteni ezzel a cikkel. Ha mindez jellemző a lovardádra, akkor nyugodt szívvel kezdhetsz el lovagolni tanulni. 

 

Saját írás
©Lódobogás