Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A takaró felhelyezése 

Úgy kezdd el, hogy szemügyre veszed magát a takarót: több félét gyártanak belőle, van olyan, amit csak simán át kell dobni a ló hátán, majd becsatolni a csatokat, de van olyan is, amelyiknél először át kell húzni az egészet a ló fején, és csak a hasa alatt vannak csatok, elől a szügyén össze van varrva. Ha ilyennel találkozol értelemszerűen először húzd át a fején, ha pedig a gyakrabban használatos elől-csatossal, akkor csak simán, határozottan, egy mozdulattal dobd fel a hátára.
Ezután igazgasd el úgy, hogy a tetején lévő, hosszú varrás pont a ló gerincére essen, és ne legyen felgyűrődve sehol. Ha ezzel megvagy, akkor csatold be a csatokat elől - ha vannak. Vigyázz, hogy ne legyen túl szoros, kényelmes legyen a lónak, hiszen valószínűleg ebben fog aludni, vagy ez lesz rajta a nap nagy részében.
Aztán keresd meg a takaró alján a két csatot. Ezeket általában bal oldalra teszik, de ez is változó. Mindkettőhöz tartoik egy-egy szíj a túl oldalon, ezekkel csatold össze a hasa alatt átnyúlva. Van olyan takaró, amin ezeket a szíjakat keresztben kell becsatolni, van ahol párhuzamosan. Ha nem ismered, milyen fajtával van dolgod, először próbáld meg csak simán, ne keresztbe, és ha gyanúsan hosszú, akkor mehet a másik módszer.
Ezek után naggyából készen is vagy, ha esetleg látsz még valamilyen szíjat vagy csatot, azokat is csatold be, de ha nem tudod mire valók, kérdezz meg egy felnőttet vagy gyakorlottabb lovast.

©Lódobogás
Saját írás