Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ha elragad a ló...

Előfordul, hogy a lovad megijed valamilyen külső hatástól, egy kis zajtól a falevelek között, egy másik lótól, vagy egy gyanús árnyéktól a fedeles falán. Ilyenkor négy dolog történhet: felágaskodik, bakol egyet, oldalra ugrik, vagy vágtába kezd. Egyiknél sem szabad pánikba esned, inkább próbáld megtartani az egyensúlyodat.

Amikor ágaskodik, az első két lába emelkedik a leveglőbe, és a hátsó kettőn áll. Ezt a lovak ijedség hatására nem sűrűn csinálják, de ha mégis, annyi a teendőd, hogy kikönnyítesz a nyeregből, és a nyaka felé hajolsz. Ha úgy érzed, hogy nem sikerül megtartani az egyensúlyod, mert esetleg magasra ágaskodott, akkor inkább a karjaiddal öleld át a nyakát, de közben ne engedd el a szárakat. Az ákaskodás pár másodpercig tart, vigyázz, hogy a visszaérkezésnél előre ne ess, próbálj meg visszaülni a nyeregbe időben.
 
A bakolás azt jelenti, hogy a két hátsó lábával kirúg egyet hátulra. Ilyenkor pont az ágaskodánál leírtak ellentétét kell tenned: dőlj hátra, amennyire tudsz, de közben maradj a nyeregben. A bakolás szintén csak pár másodperces folyamat, de legtöbbször egy vágta követi azt.
 
Amikor oldalra ugrik, nagyon kell figyelned, hogy megtartsd magad a nyeregben. Ha érzed hogy kitör, próbálj meg felkészülni arra, hogy az egész testeddel lekövesd a folyamatot, miközben a lóval együtt oldalra lendülsz.  Eközben is dőlj hátra, mert megeshet, hogy a ló lerántja a fejét, és ha elől vagy, könnyen lecsúszhatsz vagy áteshetsz a fején előre. Inkább engedd ki a szárakat, és várd meg, mi a következő reakciója.
 
Ha megijedt és vágtába fogott a lovad, a legfontosabb, hogy próbáld meg kiülni a vágtáját, vagy könnyíts ki, de semmiképpen se pattogj a nyeregben, mert nagyon könnyen elveszítheted az egyensúlyod, és leeshetsz. Ne rángasd a szárakat, mert ez csak tovább ingerli a lovat, hanem "húzd meg" a derekad, fokozatosan dőlj egyre hátrébb és hátrébb, ha kikönnyítettél kezdj el leülni, igyekezz felvenni ügetésbe. Ha sikerült már nyert ügyed van, folytasd a folyamatot, és lassan meg fog állni lépésbe. Ha nem akar sétálni, hanem gyorsan üget tovább, csinálj vele kiskört, ha tudsz, lásd el feladatokkal, hogy figyeljen, közben halkan, nyugodtan beszélj hozzá.

 

 

Lódobogás ©
Saját írás