Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

  Imperiál

Kép

Imperiál a 20. század egyik legjobb tenyésztésű, magyar versenylova volt. 1960 február 14.-én látta meg a napvilágot Kisbéren. Tenyésztője Rádoki József volt, aki újjászervezte a kisbéri ménest. Apját Iminek hívták, egy kiváló versenyló volt, anyja pedig az Olaszországból vásárolt Hurry. A kis sárga csődört már első éveiben félreismerték, furcsa kinézete miatt a szakértők rosszakat írtak róla. 
Kép Később egy fiatal trénerhez, Aperianov Zakariáshoz került, ő kezdte el betanítani a versenyzésre. Már az első versenyén is bizonyított, és ahogy egyre több versenyt nyert, látszott, hogy nem akármilyen ló. Magyarországon veretlen maradt, összesen 26 versenyéből külföldön is csak ötször tudták legyőzni, ebből kétszer fordult elő, hogy második helyen végzett.
Kép Megnyerte az Osztrák Derbyt, a Magyar Derbyt, a Szocialista Országok Nagydíját, kétszer az Ausztriai Díjat. Legnagyobb sikere egy 2. helyezés a Baden-Badeni Nagydíjon. Már a 2 évesen megnyert Ausztriai Díjbeli 6 hosszas győzelmére felfigyeltek a szakértők. Abban az évben futott Prágában, sőt Magyarországon is győzött.
1963 őszén meghívást kapott a világ 11 legjobb lovának megmérettetésére Washington D.C.-be. Imperiál egy fárasztó idénnyel a lábaiban megérkezett az ellentétes irányú, balkanyaros versenypályára. Ez a futam már erősnek bizonyult a számára, a szovjet fedezőmén Ivory Tower mögött hetedik helyezést ért el. Így is megelőzött három lovat a világ 10 legjobb versenylovának tartott telivérjei közül.
Kép 4 évesen már európai hírességként ünnepelték országszerte. 1964-ben újabb németországi nagydíjgyőzelmek után Skandináviából is győztes trófeával, a malmöi Jubileumslöpming serlegével tért haza. Abban az évben hatszor nyert, egyszer kikapott a kiváló német Mercuris-tól. Ezután ismét Baden-Badenben futott, ahol nem ért el helyezést. Ezzel pályafutása befejeződött, elkezdődött viszont nagyszerű tenyészkarrierje. Bár képességeit a szakemberek szerint nem használták ki megfelelően, mégis 8 derbygyőztes apja. Talán még több eredmény is születhetett volna, ha a csődör nem olyan válogatós: a szürke kancákat kedvelte leginkább, ám azokból kevés van a telivérek között.
Végül Imperiál, az egész Európában ünnepelt, legendás versenyló 1989-ben, 29 évesen, Kerteskőn pusztult el.

 

 

Részben saját fogalmazás
Forrás: wikipedia.hu
©Lódobogás