Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 Jármódok

A lónak három fő jármódja van: lépés, ügetés és vágta.

 

 

KépA lépés a ló legnyugodtabb, leglassabb jármódja. Legalább két pata mindig a talajon van. A lábak felemelése a következő sorrendben történik: első bal, hátsó jobb, első jobb, hátsó bal. A tömör talajon egymást követően, azonos időközökkel négy patadobbanás hallatszik, ezért a lépés négy ütemű jármód.

 

 

 

KépAz ügetés olyan kétütemű jármód, melynél az egymáshoz viszonyítva átlósan elhelyezkedő lábpárok egyszerre lendülnek a levegőbe, egyszerre érnek talajt. Ennek megfelelően ügetéskor két patadobbanást hallunk. Ügetésben a két-két láb elrugaszkodása, illetve talajfogása között egy rövid, lebegő fázis van: egy láb sem érinti a talajt.

 

 

 

KépA vágta egymást követő ugrások sorozatából álló, három ütemű jármód. Két vágtaugrás között egy láb sem érinti a földet, a ló lebeg. A vágta lábsorrendje a köveztkező: jobb hátsó, bal hátsó, job első, bal első. Jobbvágtáról beszélünk, ha a jobb elülső, balvágtáról ha a bal elülső láb lendül elsőként előre. 

 

 

 

Egyéb jármódokat is ismerünk, van, amely betanítható, de vannak olyanok is, melyek egy konkrét fajtának a különlegességei.

 

Ilyen például a poroszkálás, melyre többek között az izlandi póni képes. Az ügetéshez nagyon hasonlít, de nem az átlósan elhelyezkedő, hanem az egy oldalon lévő első és hátsó láb mozdul egyszerre. Ez is kétütemű, és akárcsak az ügetésnél, itt is van egy rövid lebegési fázis.

A paso a hagyományos lépés egy különlegesen módosult változata, A mellső lábak kifelé kaszálnak. A lábsorrend a következő: bal hátsó, bal első, jobb hátsó, jobb első. A paso különlegességét az adja, hogy az erre képes ló, a perui paso akár a rövid vágta tempójában is képes tartósan haladni ebben a jármódban.

A tölt a négyütemű gyorslépés. Lábsorrendjében azonos a pasóéval, de a mellső lában nem kasználnak kifelé. Az izlandi póni képes erre a jármódra.

A missouri ügető fajta képes egy különleges jármódra, a fox trotra. Ekkor a ló mellső lábai lépnek, a hátsó lábai pedig ügetnek. Ez a jármód nagyon kényelmes a lovasnak, hiszen a ló háta alig mozog. A missouri ügető hosszú távokat is képes megtenni fox trotban.

  

Saját gépelés
Forrás:
Heidrun Werner - LOVAK ; Erdélyi Magdolna - LOVAK
©
Lódobogás