Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 Jobb vagy bal kéz? 

 

A lovardában van egy kifejezés, hogy melyik "kézre mész" éppen. Ez azt jelenti, hogy van, mikor jobb, és van, mikor bal kézen lovagolsz.
Mindig azt kell nézni, hogy melyik kezed van a kör közepe felé. Ha a jobb, akkor jobb kézen, ha a bal akkor értelemszerűen a bal kézen mész. Ennek az ügetéshez és a vágtához van köze. 

Bal kézen könnyű ügetésnél akkor kell kiállni a nyeregből, amikor a ló jobb első lába elől van, és akkor kell leülni, amikor hátul. (Jobb kézen pont fordítva, akkor ülj le, mikor a bal első láb van elöl.) Összefoglalva akkor kell kiállni a nyeregből, amikor a ló külső első lába elől van. Ha ez nem így van, akkor "rossz lábon ülsz", valószínűleg rád szól az oktató, ilyenkor át kell ülnöd a másik lábra, tehát ülve kell maradnod 2 ütemet, és csak aztán folytasd a könnyűügetést.

A vágta már egész más. Amikor vágtázol, a ló egyik első lába mindig előrébb megy, mint a másik, és ennek, ha körön vagy, mindig a belső első lábnak kell lennie, ha nem így van, akkor rossz lábon vágtázol, és a ló könnyen lesántulhat, ha sokáig megy így. Vedd fel a lovat ügetésbe, és belső állításban (a ló feje befelé nézzen, de ne induljon el a kör közepe felé - ezt a csizmáddal oldd meg, told kifelé) ugrasd be újra.

Terepen persze ez nem így van, ott mindegy, melyik lábon mész, hisz ott nincs kör.

Saját írás
©Lódobogás