Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 Palermo edzésnaplója

2010.11.07.
Díjlovas pálya
Palermoval ma a szokásosnál később jöttünk ki edzenni, de nem kevés időt töltöttünk kint.
Először is átismétetük az eddig vett gyakorlatokat vegyesen. Remekül ment még a tegnapi is Palermonak így nyugott szívvel léphettünk tovább. Ma is két leckét vettünk át. A középvágtát és az ugrásváltást. Ezekkel könnyedén elbántunk, így több időnk volt a gyakorlásra, az istmétlésre a felelevenítésre és a begyakorlásra. Az óra végére Palermo már hibátlanul és tökéletsen tudta az összes leckét. Alaposan kifáradtunk, de most már azt is megmerem csinálni, hogy még egy két órán lehet, hogy nem veszünk semmit sem, hanem csak gyakorlunk, utána pedig ezeket a leckéket kicsit félretesszük és nem vesszük elő a versenyig.
Ezután a fáradságos munka után egy répával leptem meg paripámat majd slaggal óvatosan körbelocsoltam, majd felnyergeltem, újra hiszen indulunk ki a pályára!
 
Pálya
Nemrégen voltunk kint a díjlovas pályán, ahol fáradságos munka árán sikerült mindent átismételnünk úgy, hogy tökéletesen ment minden.
Itt bevezetés képpen körbe lovagoltuk a pályát és száron is vezettem Palermot. Ezután ugrattunk. Később a ma vett díjlovas gyakorlatokat ismételtük át és begyakorotuk őket, majd egy kicsit lovagoltam a pályán körbe és körbe. Levezetés képpen egy kicsit ismét száraztattam lovacskámat majd visszavittem az istállóba.
Most már le is csutakoltam, kikeféltem a szőrét és a sörényét meg a farkát, kitisztítottam a patáit, ráterítettem a takaróját és elbúcsúztam.
 
Erdő
Ma is reggel jöttünk ki Palermoval az erdőbe. Ezúttal nyereggel jöttem.
Az erdőben egy csapásra tévedtünk. Szép út volt! Egyszer csap kiértünk egy füves területre ahol egy tó feküdt. Itt megpihentünk. Palermo leveglészni kezdett én pedig egy kicsit körbejártam a terepet. Észrevettem itt egy visszafelé vezető utat, ahol volt egypár kidőlt fa, meg apróbb bokor amiket át tudunk ugratni. Mikor visszamentem Palermohoz még legelt de én jeleztem neki, hogy menjünk. Elindultunk azon az úton. Nem is keveset kellet ugratnunk, hiszen ez az út régen nem volt látogatva.
Amikor visszaértünk az istállóhoz már alaposan ki voltunk fáradva. Letisztítottam paripámat, majd megeptem egy répával. Elköszöntem és elindultam a csió-istállóba.


2010.11.06.
Díjlovas pálya
Ma csak 11 órára értem ki a lovardába. Ezúttal 3 és fél órt voltunnk kint, hiszen brmikor jöhet egy verseny ahol remekül kell teljesítenünk.
Óra elején egy negyed órig csak száraztattam Palermot. Utána bemelegítés ként behoztam az akadályokat, hogy ugrathassunk, majd körbe-körbe és nyolcas alakba lovagoltunk. Ezutn a pályát körbelvagoltuk majd vegyesen gakoroltuk az összes eddigi leckét. Ma a tegnap vett leckéhezkapcsolódót vettünk: a galopp-piruette-hoz a Cavaletti-t. Ezzel könnyedén elbánt így nekiláttunk a másik leckének is: lebegőfázis. Ezzel sem sok baj volt. Ám már harmadik leckét nem mertem gyakoroltatni vele, így inkább a most vetteket jól kigyakoroltuk, majd az összes leckét is újra begyakoroltuk.
Jól kifáradtunk, de megérte. Ezután a slaggal lelocsoltam egy kicsit Palermo patáit, majdlecsutakoltam és kikféltem a szőrét, a söréynét meg a farkát. A patáit is kitisztítottam majd megleptem 2 pirosalmával és egy répával. Nagyon örült neki! Elköszöntem tőle és elmentem.
 
Erdő
Ma amikor odaértem az istállóba Palermohoz, úgy döntöttem, hogy először ide jöjjünk ki, mert reggel a legszebb az erdő. Felkantároztam Papermot és elindultunk ide. Ezúttal csak szőrén fogok lovagolni.
Rátértünk a mi csapásunkra. Egyszer kiértünk a füves részre. Szép dűs fű nőtt ott és ráadásul a patak is arra folyt el, így megálltunk egy kicsit. Palermo elkezdett legelészni, amiről szép képeket tudtam készíteni. Mikor végzett odajött hozzám és a fejével a hát felé intett. Én felszálltam és mentünk tovább, egyenesen a vízeséshez. Nem kellet sokat lovagolnom már ott is voltunk. Kicsit megpihentünk ott. Én egy almár odanyújtottam Palermonak aki boldogan ette meg. Hamarosan elindultunk visszafelé.
Az istállóba érve leszerszámoztam paripámat, majd letisztítottam és elbúsúztam. Megígértem neki hogy, miután Csillaggal is végeztem azután visszajövök hozzá.
 
Pálya
Most fél 6-kor jöttünk ki edzeni.
Bevezetés képpen ügetésben körbementünk a pályán. Ezután pár kiskört lovagotunk a pályán és elkezdtük a díjlovas lépések átismétlését, gyakorlását. Ez nem volt egyszerű, hiszen már elég sok dolgot vettünk át és a ma tanultakat is be kellett újra gyakorolnunk, hiszen ha elfelejti Palermo akkor több dolgunk lesz és még akkor nem is tudunk versenyre menni. Ezután ugrattunk és száraztattam is befejezés képpen.
Ezután visszamentünk az istállóba, ahol lecsutakoltam, kikeféltem a szőrét és a sörényét meg a farkát és végül még a patáit is kitisztítottam. Elbúcsúztam tőle majd elindultam a csikó-istállóba.
 
 
2010.11.05.
Díjlovas pálya
Amikor beértem az istállóba meglepetten láttam, hogy nincs ott Palermo. Elmentem a nyergesbe és ott elővettem az összes kellő felszerelést, felvettem a kobakomat és az olaltáskámat. Visszaidultam az istállóhoz, de Palemo még mindig nem volt ott. Vártam egy kicsit, de semmi. Megfordultam és az iroda felé vettem az irányt, hátha valaki tudja, hogy hol van a lovam. Ekkor az egyik lovasoktató, Izabella vezette elém Palermot és azt mondta, hogy orvsi vizsgálatra vitték el az összes lovat azért nem volt a helyén és még meg is dícsért hogy a lovam makk egészséges és, hogy látta, hogy rendszeresen edzünk is. Én elvezettem Palermot, majd felszerszámoztam. Felültem rá és kimentünk a díjlovas pályára. Leraktam a társkámat és nekiláttunk az ismétlésnek. Minden eddig leckét újra és újra átvettünk. (átlépés és túllépés, egészfelvétel és félfelvétel, állítás, hinta, egyszerű ugrásváltás, piaffe) Palermo kitűnően teljesített mindent így, (bár nem terveztem) új leckét vettünk át a Galopp-piruettet és a nyújtott ügetést. Ezek nem mentek még olyan jól, de majd még gyakoroljuk. Ezután készítettem pár képet a lovamról és rólam lovaglás közben.
Visszamentünk az istállóba ahol letisztítottam Palermot és elbúcsúztam tőle.
 
Erdő
Ma kicsit később jöttünk ki mint szoktunk, de nem bántuk meg.
Az erdőben rátértünk az eggyik útra. Egyszer azt vettem észre, hogy útban van az arra elfolyó patak. Nem haboztam, henem gyorsítottam és átrepültük. Mentünk tovább de az út elágazott. A jobb úton valószínúleg kijutunk az erdőből, de a bal úton pedig visszafordulunk. -gondoltam. Kicsit gondolkoztam, de aztán végül a bal útra tértünk rá. Visszafele már ügetésben mentünk. Az úton sok kidőlt fa volt! Át is ugrattuk mindet sorban. Ezután mikor visszaértünk az út elejére elhyagtuk az erdőt. Most úgy látszik az ugratást sikerült tökéletesítenünk.
Visszamentünk az istállóba, kicsit pihentünk, de később elindultunk a nap utolsó edzésére.
 
Pálya
Nemrégen az erdőben voltunk, ahol az ugratást tudtuk gyakoroloni.
Ezúttal egy kicsit száraztattam is, Palermot először, hogy azt is szokja. Utána a díjlovas lépéseket ismételtük át, ami nem kevés időtt igényelt. Kicsit körbe lovagoltam különféle tempókban, majd szőrén ülve gyakoroltuk a lovaglást. A végén megint száraztattam Palermot és bevittem a boxába ahol letisztítottam, majd ráterítettem a takaróját és elbúcsúztam tőle.
 
 

 

 
2010.11.04.
Díjlovas pálya
Ma kicsit később értem be a lovardába, de egész idefele úton azon töprengtem, hogy hol kezdjük az edzést. Mikor az istállóba értem akkor Palermo felemte az első bal lábát, felcsapata a fejét és egy hatalmas nyerítéssel üdvözölt. Levettem róla a poktócát és elraktam. Letisztítottam majd felszerszámoztam. Nem tudtam, hogy hová menjünk először, így úgy döntöttem paripámra hagyom a döntést. Felültem rá és elindultunk, ám amikor kiértünk az istállóból elengedtem a kantárt és hagytam, hogy ő vezessen. Bevált a tervem! Palermo egyenesen a díjlovas pályára ment. -Szóval ide akarsz jönni! -mondtam neki majd megpaskoltam a nyakát. Kimentünk hát a díjlovaspályára és mikor elkezdenénk az edzést észreveszem, hogy nem vettem fel a kobakot! Kikötöttem paripámat és visszamentem az istállóba. Felvettem a kobakomat és gyorsan visszamentem a pályára. Addigra már lovacskám egyedül ment a pályán és az eddig tanult leckéket halytotta végre! Én megálltam egy fa mögött és néztem, hogyan csinálja. Remekül ment neki! Mikor már eltelt egy fél óra én előbújtam és megdicsértem a lovamat. Nekiláttunk az új lépes tanulásának. Ezúttal is két leckét vettünk, az egyszerű ugrásváltást és a Piaffe-t. Palermo ezekkel is könnyedén megbirkózott. Mikor végeztünk vissza vezettem az istállóba, megitattam és az egyedül végrehajtott gyakorlatokért kapott egy csodaszép pirosalmát is. Kikötöttem, a legelőre és kialmoztam. Mikor végeztem visszahoztam és lecsutakoltam, kikeféltem a szőrét és a sörényét meg a farkát, kitisztítottam a patáit, majd elköszntem tőle és elmentem.
 
Erdő
Úgy döntöttem, hogy kimegyünk túrázni az erdőbe. Mikor hozni akartam Palermo felszerelését, akkor azt vettem észre, hogy a kantár nincs ott. Kicsit meglepett a dolog, de arra gondoltam, hogy talán a boxánál felejtettem. Elindultam hát hozzá. Ahogy reggel is tette felemelte a bal első lábát, felcsapta a fejét és egy hatalmas nyerítéssel üdvözölt. Odamentem hozzá, leraktam a felszerelését és a boxajtóra néztem. Sajnos azt láttam, hogy nincs ott a kantár. -Se baj! -gondoltam és letisztítottam Palermot, aki utána bement a boxába és a szájban a kantárral tért vissza! Nevettem egyet és elvettem tőle. Felszerszámoztam majd felültem rá.
Az erdő felé vettük az irányt. Rátértünk az eggyik ösvényre és lépésben haldtunk egy darabig, utána könnyű ügetésbe váltottam és így haladtuk tovább. Egyszer megláttam pár kidől fát az úton. Gyorsítottam majd amikor az első akadály elé mentünk akkor észrevettem, hogy nem is kicsi akadály ez! Na, de mégis ráugrottunk és sikerült átugratini! Ezután átugrattuk mind a 7 akadályt. Ezután újra lépésbe váltottunk és mentünk tovább. Egyszer elértünk egy dús füvezetű részre ahol egy kis patakocska ívelt át. A patak mivel az út előtt állt így átmentünk rajta. Egy kicsir hagytam legelni Palermot. Miután jóllakott akkor levettem róla a nyerget és az izzasztót és anélkül mentünk visszafele. Szőrén ülve nem könnyű ugratni, de végül sikerült.
Mikor visszaértünk az istállóba megtisztítottam a felszereléseket és visszaraktam őket a helyükre. Megjutalmaztam paripámat egy almával, amiért engedelmesen végigment velem azon a több mint 6 km.-es úton. Lecsutakoltam, kikeféltem a szőrét és a sörnyét meg a farkát, kitiszítottam a patáit majd kialmoztam. Visszaengedtem Palermot a boxába, ráterítettem a pokrócát és elköszöntem tőle, majd elmentem.
 
Pálya
Mikor beértem az istállóba akkor a megszokott nyerítgetések helyet most elégedett csámcsogást halottam. Nemrégen kaptak enni a lovak.
Odamentem Palermo boxához. Ő felnézett rám nyerített eggyet és tovább falatozott. Mikor végzett felszerszámoztam és szkás szerint a pályára memntünk egyenesen.
Bevezetés képpen kicsit lovastornáztam ezután pedig kicsit körbe-örbe futattam Palermot. Ezután felelevenítettük az eddig tanult díjlovaglásos leckéket és többször átgyakoroltuk a mai tananyagit. Ezután megkerültük a pályát vágtában egy párszor. Kicsit körözgettünk többféle járásmódban. Ma is behoztam az ugrató akadályokat és ugratni kezdtünk. Miután elpakoltam levezetés képpen kicsit megint megszraztattam kedvencemet.
A mai pályán töltött időnk 3 és fél óra.
Ezutn mikor visszamentünk az istállóba leszerszámoztam Palermot, lecsutakoltam, kikeféltem a szőrét és a szörényét meg a farkt. Végül kitistítottam a patáját is. Alaposan kifáradt így meg itattam és egyy répával megleptem. Elköszöntem tőle majd eljöttem.
 
 

 

 
2010.11.03.
Díjlovas pálya
Ma délelőtt nem voltam itthon, így nem tudtam a lovardába látogatni. Ahogy hazaértem indultam is a lovardába.
Mikor kiértem láttam, hogy tára nyitva van az istlló ajtaja és PAlermo boxajtaja is. Mi történhetett? Közelebb mentem és valaki meglökött hátulről. Elestem és amikor hátranéztam a lovamat láttam akki emelgette a nyakát és így nyerített mintha kinevetne. Felélltam és megpaskoltam. Letisztítottam lovacskmat majd felszerszámoztam. Kimeentünk a díjlovas részre és elkezdtük gyakorolni az eddig megismer gyakorlatokat. Ma nem akartam új gyakorlatot, de mivel nagyon ügyes volt Palermo így úgy gondoltam mégis megtaníítom neki az állítást vettük át és még volt időnk belekóstolni a hintába is. Levezetés képpen az összes feladatot vegyese átvettük. Jól ment minden még akét új lecke is.
Úgy érzem Palermo sokat javult az elúlt napokban mind tartás, mind állóképességileg is. Mostmár merek vele akár 3 vagy több órát is edzenni.
Mikor visszavittem az istállóba letisztítottam mert nagyon koszos lett, de utána nem vittem el a boxba anem felkészítettem az erdőbéli kiránduláshoz.
 
Erdő
A hosszas díjlovas edzés után kis pihenés képpen ide is kijöttünk. Most ezúttal csak felkantároztam paripámat, de nem nyergeltem fel, mert most egy kicsit azt is megszoktatom Palormo-val, hogy milyen ha szőrén ülöm meg. Eleinte furcsa volt nekem és neki is, de megszoktuk.
Ma is arra az ösvényre mentünk ki amit mi vágtuk tegnap. Ezúttal hoztam magammal egy táskát is amibe beleraktam a fényképezőmet, és a tegnap kiészített képeket kinyomtatva, egy lovas fotóalbumot, csemegét paripámnak és egy törölközőt hátha megint játékból belelök a vízbe Palermo. :-) Mikor megérkeztünk nem azt láttam amire számítottam. Egy hatalmas száraz fetörzs állta az utunkat. Most így hogyan fogunk itt pihenni?! -gondoltam, de eszembe jutott az, hogy nálam van egy kötél. Nem haboztam lepattamntam lovamról és a fához kötöttem, felültem paripámra akinek jelet adtam hogy induljon el. Nehezen de végül sikerült a rönköt elhúzni az erdő szélére. Ott leraktam és visszamentünk. Megjutalmaztam a kemény munkáért kedvencemet majd az albumba beleraktam a képeket. Ma nem én lettem vizes hanem Palermo aki belecsúszott a vízbe. Mikor kijött el is indultunk haza ám utközben sok képet csináltam kettőnkről és még azt s megtettem, hogy lovam első lábát a törzsre raktam amit ő vontatott el és lefotóztam úgy. Az istállóban rendbeszedtem Palermot és még kivittem egy kicsit a pályára is.
 
Pálya
Ma már a díjlovaglst is gyakoroltuk, terepre is mentünk, de ide is ellátogattunk.
Mikor kijöttünk elkezdtük tismételni az összes díjlovaglásos leckét. Erre 1 órát szántunk és nagyon jól ment Palermo-nak. Ezután kicsit körbe és nyolcas alakzatba lovagoltam különfélejármóddal. Levettem paripámról a nyerget és szőrén s meglovagoltam, amit nemrégen tettünk az erdőben. Már hozzászokott így könnyedén tudtam vele még vágtázni is. Ezután fél órát azal törtöttünk, hogy a pály mentén ügetésben, vágtában és néha galoppan mentünk. Ezzel sikerült erősíteni Palermo állóképességét is. Levezetés képpen behoztam az akadályokat, felállítottam őket és ügetésben átugrattuk őket.
Mst mivel három edzést tartottunk egymás után így Palermo alaposan kifáradt. Gyorsan bepakoltam az akadályokat, majd lovacskámmal visszatértünk az istállóban ahol slaggal kicsit lelocsoltam a patáit, lecsutakoltam, kikeféltem a szőrét, a sörényét meg a farkát, kitisztítottam a patáját, megjutalmaztam és visszavittem a boxába. MEgitattam és ráterítettem a porócát és elköszöntem tőle.
 
 

 

 
2010.11.02.
Díjlovas pálya
Ma nagyon szép idő volt reggel, szóval úgy döntöttünk Palermo-val, hgy kijövnk kicsit edzeni.
Átismételtük a tegnapi gyakorlatokat és egy kicsit lovagoltam rajta leginkább ügetésben.
Láttam Palermo-n, hogy nem annyira megy a tegnapi gyakorlat így még nem fogtunk bele az újba hanem újra az ismétlésbe fogtunk bele. Fél óra muva már jobban sikerültek a feladatok így belefogtunk egy újba: Egész felvétel és a Félfelvétel-be. Ez nem volt olyan könnyű szóval sokat gyakorultunk mire sikerült majdnem tökéletesen.
Így ma reggel összesen 3 órt voltunk kint lovagolni.
Ezután lecsutakoltam Palermo-t és megitattam, majd elbúcsúztam és ementem.
 
Erdő
Olyan szép időnk volt ma, hogy úgy dönttöem délutáni edzés ként terepre megyünk. Palermo tele volt energivál. Tegnap mivel már felfedeztük az utakat így ma úgy döntöttünk, hogy új csapást vágunk. Elidultunk hát. Nem volt könnyű dolog csapás vágni de megbirkóztunk vele. Útközben mókust, nyulat, rókát és őzet is láttunk. Egyszer csak kiértünk egy kis tisztásra. Ott hagytam egy kicsit legelészni Palermo-t amíg én eldöntöttem, hogy merre tovább. Amint nézelődtem egyszer valaki melökte a vállamat. Én elestem és ki lökött meg: Palermo! Azt jelezte, hogy menjünk továbbb. Felálltam és felültem a hátára. Kinéztem egy helyet ahol könnyeb lesz csapást vágni. Csak mentünk, mentünk és mentünk, mikor csobogást hallottam. Kimentünk a bokrok mögül és mit láttam meg? Egy hatalmas vízesést. Lepattantam a nyeregből és kivettem a pulóverem zsebéből a digitális fényképezőmet. Rengeteg képet csinltam majd úgy döntöötem, hogy közelebb megyek a vízhez. Felmásztam a sziklákra de le is estem. Hatalmas csobbanással a vízbe estem. Palermo utánam jött és felvett a hátára. Én megsimogattam és kimentünk a vízből. Meutalmaztam egy almával aminek nagyon örült.
Ezután visszamentünk az istállóba ahol lecsutakoltam paripámat, kitisztítottam a patáit, kikevéltem a szőrét, a sörényét és a farkát. MEgszárítottam a szőrét majd ráterítettem a pokrócát és elbúcsztam.
 
Pálya
Ma is kijöttünk ide is edzeni. Először elkezdtük átismételni a reggel tanultakat és a tegnap tanultakat díjlovaglásból. Palermo--nak sikerült jól elsajátítania mindent.
Ezután még lovagoltam rajta ügetésben, vágtában és galoppban. Körben és nyolcas alakban is lovagoltam majd pihenés képpen egy kicsit lépésben lovagoltam. Palermo-n láttam, hogy még mindig tele van energiavál így felállítottam a pályán az akadályokat és ugrattunk is. Az első 3 akadályt lerugta, de után már sikerült hibátlanul ugrani. Amíg bepakoltam az akadályokat hagyatm pihenni majd levezetés képpen 5-ször körbelovagoltam a pályán ügetésben.
Ezután letisztítottam paripámat, majd mejutalmaztam egy almával és elindultam a boxa fele, amikor találkoztunk az eggyik régi barátjával. Olyan aranyosak voltak. Nyerítve üdvözölték egymást és majdnem otthagytak engem.:) NA de végül magamhoz hívtam Palemo-t aki engedelmesen odajött és hatalmas nyerítéssel elköszönt barátjától.
 
 

 

 
2010.11.01.
Díjlovas pálya
Ma 2 és fél órát voltunk itt kint Palermo-val. Fejlődését már látni lehet.
Most főleg mi is Átlépés és túllépés gyakorlatokat vettünk. Palermo sokat fejlődött. Sikerült neki elsajátítania a gyakorlatot.
Mikor láttam rajta, hogy el van fáradva bevittem a bokszába és lecsutakoltam, majd kitisztítottam a patáit és le is keféltem a sörényét és a farkt is, majd eljöttem.
 
Erdő
Ma szép időnk van és a terepi pála sem sáros. Palermo-val ma ide is kilyöttünk loagolni.
Minden úton végighaladtunk ma. Az eggyik út végén találtunk egy patakot... lépésből vágtába váltootaam és átrepütük. NAgyon kelemes érzés volt ezért úgy döntöttem, hogy miután végigmentünk a többi úton is akkor ide visszajövünk az ugrást gyakorolni. A 11-es út után valóban visszajöttünk és többször átugrattuk a patakocskát. Utána megpihenttünk a patak mellet. Én egy répával megjutalmaztam Palermo-t. Ő legelt egy kicsit majd elmentünk.
 
Pálya
A mai nap nagyon szép szóval úgy döntötem, hogy kijövünk Palermo-val a díjlovaglsos edés után ide is gyakorolni.
A díjlovagló pályán gyakoroltakat is átvettük egy kicsit de most a parancsokat vettük: lépés, ügetés, vágta, galopp
Leginkább ügettünk és vágtáztunk ma.