Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Lóra szállás - a helyes ülés

 

 

A lóra már felszállni sem annyira egyszerű helyesen, mint azt sokan gondolják, és az sem mindegy, hogy utána hogy ülsz a lovon. 

Felszállás:
 

Kép
 
Bal: Állj a lovad farával szembe, párhuzamosan az oldalához, és a bal lábadat illeszd a kengyelbe.

Jobb: Lendülj fel a nyereg felé,az első és a hátsó kápába kapaszokodva.

 


Bal: A jobb lábadat emeld át a nyergen, és lassan, vigyázva, hogy ne huppanj le, ereszkedj a nyeregbe.

Jobb: Máris felültél a lóra. (:

  


Bal: A leszállás majdnem ugyan ez, csak visszafelé. Vedd ki a lábaid a kengyelekből, emeld át át a jobb lábad, miközben előredőlsz, majd...

Jobb: A lábad első felére érkezz a földre.

 

 

 

Ha már felültél, akkor azt helyesen tedd. Az oktatód is segít ebben persze, de elméletben is nagyon jól tudnod kell, segítség nélkül.

 
A helyes ülés:
Kép

A hátad és a derekad egyenes legyen, ne görnyedj össze, és ne "kuporogj" a nyeregben. Picit dőlj hátra, nem kell hanyattfeküdni, de a testsúlyod inkább hátrafelé legyen. A súlyoddal tudod irányítani a lovad, ha lassítani akarsz, csak dőlj még egy kicsit hátrébb, a legtöbb ló már erre is reagál.
A sarkadat ne húzd fel, hanem próbáld meg leszorítani, és a lábadfejedet fordítsd kicsit befelé, úgy, hogy a lábujjaid előre nézzenek. A térdedet szorítsd a nyereghez, ne lötyögjön a lábad. Ezt nevezzük zárt ülésnek. A kezedet a szártartásnál ne fordítsd mereven befelé, és ne döntsd el, hanem egyenesen tartsd, és próbáld meg úgy tartani a karod és a csuklód, hogy a zabla és a könyököd között egyetlen egyenes vonalat lehessen látni. A fejedet emeld fel, és nézz előre, ne a földre.

 

Kép
A helyes szártartás 

 

Saját írás
Képek: Lovas kézikönyv (nem tüntet fel írót)
©Lódobogás