Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

  Melegvérű, hidegvérű, telivér vagy póni?

 

A lovakat három fő csoportba tudjuk osztani: melegvérű, hidegvérű és póni. Mindhárom fajtát más munkákra használják, más az átlag marmagasságuk és a felépítésük is.
A melegvérű ló élénk vérmérsékletű, hobbylovaglásra, sportra használják. A melegvérű lovak többsége jól ugrik, így a díjugrató versenyeken rengeteg ilyen fajtájú lovat láthatsz. FElépítésükre a karcsúbb formák jellemzőek, mmarmagasságuk 148 cm-nél magasabb.
A melegvérű lovak egyik elkülönült "csoportját" alkotják a telivérek. A két legismertebb fajta az arab és az angol telivér.
Az arab telivéreknek rendkívül nemes megjelenésük van, konkáv profilú fejük és értelmes tekintetük méginkább kihangsúlyozza ezt. Leginkább szürke és deres színekben fordul elő, de ritkán előfordulhat sárga vagy világospej is. Az arab telivér egyik, más fajtákkal kevert változata a bábolnai Shagya arab, melynek a teherbírása sokkal nagyobb, mint az arab telivéré.
Az angol telivér a világ leggyorsabb lófajtája. A galoppversenyeken szinte kivétel nélkül ilyyen lovak versenyeznek. Lábaik erősek, hosszúak, hátuk izmos.
A melegvérű lovakkal ellentétben a hidegvérű lovak nem igazán alkalmasak lovaglásra, bár néha arra is használják őket. Inkább fogatlóként állják meg a helyüket, amire azért nagyon alkalmasak, mert erős, robosztus felépítésük, izmos hátuk lehetővé teszik, hogy nagyobb súlyt is elhúzzanak. A faj különlegessége a bokaszőrzet, ami szinte minden egyednél megtalálható. Marmagassáuk akár 2 méter felett is lehet.
Hivatalosan a 147 cm alatti lovak számítanak póninak, de magyarországon 122 cm magasságig hívjuk ezeket a patásokat így, 122 és 148 cm között pedig kislónak. A pónik sokféle képpen hasznosíthatóak, fogatlóként, gyerekek lovagoltatására, ugratásra egyaránt megfelelnek. Felépítésük valahol a melegvérűek és a hidegvérűek között van, kevésbé roboszotusak mint a hidegvérűek, de nem is annyira karcsúak mint a melegvérűek, és persze sokkal kisebbek is mindkét fajtánál.
 

Saját írás
©Lódobogás