Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

  Patanyomfigurák

Lovaglás közben nem csak körbe-körbe szoktunk menni, hanem vannak úgynevezett patanyomfigurák is. Ezek arra szolgálnak, hogy a lovas fejlessze az irányítási készségét, a ló pedig jobban figyeljen a lovasára. A feladatokhoz támpont lehet a pályán elhelyezett betűk rendszere (F, B, M, H, E, K, A, C), melyeknek elrendezését legalul találod meg az ábrán.

Az első, az egyik legfontosabb az átlóváltás. Ez egy kézváltással járó patanyomfigura, tehát az egyik kézről átmész vele  amásik kézre, így ügetésnél át kell ülnöd a helyes lábra. A rövid fal végétől a másik rövid fal elejéig végezzük ezt a gyakorlatot. Elvégezhető féllovardában is.

A középből váltás és a féllovarda is hasonló, de középből váltásnál a rövidfal közepétől egyenes vonalon a másik rövidfal közepéig, féllovardánál pedig a hosszúfal közepétől a hosszúfal közepéig kell menni, majd át kell lovagolni a másik kézre.

A kiskör is egy nagyon fontos elem, ez nem jár kézváltással. Mindegy, hol csináljuk, ez egy körülbelül 5-8 méter átmérőjű kör. A lovat a feladat elvégzése közben hajlítani kell, tehát a belső csizmádat tedd kicsit előrébb, a külsőt pedig hátrébb, a belső szárral irányítsd a lovat, a külsőt pedig tartsd meg, hogy ne menjen el semerre, amerre te nem akarod. Körülbelül oda kell visszaérkezned, ahonnan elkezdted ezt a gyakorlatot.

Az átváltást úgy hajtsd végre, hogy kezdj el egy kiskört, de körülbelül a felénél hagyd abba, és menj tovább egyenesen, vissza a járásra. Ezzel átlovagoltál a másik kézre, tehát át kell ülnöd.

A nagykör egy olyan gyakorlat, amelyben a pálya felén kell lovagolnod egy kört. Közben végig hajlításban tartsd a lovat, különben kézváltás néklüli féllovarda lesz belőle.

A körben váltás szintén kézváltással jár, egy nagykörön belül kell átlovagolnod a másik kézre, úgy, hogy körben áthaladsz a kör középpontján.

A körből váltás is hasonló, egy nagykörrel kezdődik, de úgy lovagolj át a másik kézre, hogy átmész a másik nagykörre. Azt is szokták mondani, hogy "Váltsd a köröket!".

Ezenkívül vannak különféle kígyóvonalak, az egyszerű kígyóval a hosszúfal mentén van, a három, négy vagy több ívű kígyóval pedig egész lovardában. Az egész lovardás alakzatoknál figyelj arra, hogy ügetésben át kell ülnöd a másik lábra az íveknél, és hogy a rövidfallal párhuzamos legyen az egyenes szakasz.

Kép       Kép         Kép
        Átlóváltás                Félátlóváltás              Középből váltás 

 

     Kép       Kép     Kép     
    Körből váltás            Átváltás és kiskör        Egyszerű és dupla 
                                                                      kígyóvonal 

 

   Kép             Kép
 
           5 ívű kígyóvonal            Nagykör és körben váltás

 

 

 

Saját írás
Képek: Heidrun Werner - LOVAK
©Lódobogás