Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 Takarmányozás

 

 

A ló szálas- illetve szemestakarmánnyal táplálkozik. A legfontosabb szálastakarmány a legelőfű, a réti széna és a lucerna, míg a szemestakarmányok közül a zab, a kukorica, a búzakorpa, az árpa, valamint a különböző tápok és takarmánykiegészítők leginkább említésre méltók.


Legelőfű és rétiszéna
A legelőfű és a rétiszéna a ló legalapvetőbb takarmánya, mely különböző fűfélékból áll. Ez volt a természetes környezetében élő ló egyetlen tápláléka a háziasítás előtt. Napjainkban a lekaszált, majd kiszárított füvet beálázzák, így az viszonylag kis helyen tárolható. A szna hosszú ideig száraz helyen tartahó, így a ló etetése azokban az időszakokban is biztosítható, amikor a legelők nem adnak elég táplálékot. A ló szívesen eszik szénát, de a friss füvet kedveli a legjobban. Az istállóban tartott, legelőre nem járó lovak számára különösen nagy öröm, ha lehetőségük nyílik a legelésre.

 

 

Lucerna
A lucerna a fűféléknél jóval nagyobb fehérjetartalmú, pillangós szálastakarmány-növény. Elővigyázatosan kis mennyiségben etetendő.

 

 

Zab
Alapvető szemestakarmány, amely segítségével a ló kellő energiával rendelkezik a munkához. Ezt az energiát a zab ásványianyag-, vitamin-, aminosav- és növényirostanyag-tartalma biztosítja. Pihenőn lévő vagy kevés munkát végző lovak számára nem feltétlenül szükséges.

 

 

Kukorica
A kukorica nagy keményítőtartalmú növény. Etetése azon lovak számára ajánlott, melyeknél testtömeg-növekedése szeretnénk elérni. Túlzott etetésének hatására a ló izzadékonnyá válik.

 

 

Táp
A különböző tápok és egyéb takarmánykiegészítők skálája igen széles. Összetételük alapján használhatók tejlesítménynöveléshez, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek oótlásához, vemhesség idején, csikók felneveléséhez vagy időskorban. A tápok számos variációban és ízesítéssel megtalálhatóak.

 

 

Gyümölcsök
A ló szívesen fogyaszt zöldségeket és gyümölcsöket. Kedvence a sárgarépa, az alma, valamint a dinnye. Nagy mennyiségben hajhajtó hatásúvá válhatnak.  

 

Saját gépelés
Forrás: Erdélyi Magdolna - LOVAK
©Lódobogás